Glöl

Ölstil: Julöl

Alkoholhalt: 7.9%

Antal versioner: 1

Första bryggningen: 11-08-2024

Färg och skum: Beskrivning

Doft: Beskrivning

Smak: Beskrivning

Etikett för öl nr. 10
Betygsätt denna öl på Untappd

Glöl


Julöl är ju ett måste! Så för 2024 såg jag till att börja i tid så den skulle hinna stå till sig lite. Bryggning skedde därför i augusti.

En julöl ska ju gärna vara lite kraftig och mörk med mycket krydda. Så slängde därför i en hel del kryddor, som man kan se på bilden med ingredienser. 

Förutom kryddor hade jag en del olika maltsorter, både för smaken men även för att försöka få till fylligheten och skumstabilitet. Hade även med lite rökt whiskeymalt för att få lätt rökiga toner. Till sist hade jag även med lite träflis från bourbonfat som jag sen skulle slänga i jäskärlet i hopp om lite fatlagrade toner.

Bryggningen skedde igen med sous vide och som tur är utan komplikationer denna gång. Ville ha en lite starkare öl så hade rätt hög maltnota. Därför blev det väldigt fullt i bryggpåsen, så fick röra försiktigt. Men utöver detta gick det faktiskt förvånansvärt bra att mäska så stor maltmängd ändå.

Kokning gick även det utan några problem. Jag hade som man såg på den första bilden två humlegivor och i slutet hade jag i kryddorna. Hade allt i humlefiltret som syns på bilden, för att slippa för mycket skräp i vörten. Kokade ned en del, så blev knappt 9 liter vört i slutändan. Valde dock att inte spä ut med mer vatten, vill ju att den får lite styrka, så hoppas det blir bra så, även om det blir färre flaskor.

Jäsning skedde som vanligt i den stora kylväskan. Tyvärr har det varit ojämn temperatur ute, vilket gett det även inne och det var svårt att hålla kylväskans temperatur stadig. Så jäsningen har ttyvärr pendlat mellan 17.5 och 21 grader. Oftast legat mellan 18-19. Får se hur det påverkar sen.

Så här stökigt blir det när man ska försöka flaska i köket. Denna gång hade jag i bryggsocker direkt i varje flaska först, innan jag fyllde på med öl. Tog en stund men känns som det var ett bra alternativ då det var lätt att vara metodisk och hålla koll. Så bara hoppas det blir lagom med kolsyra och inga andra problem uppstår under flaskjäsning.

Denna gång ställde jag ned kartongen med de färdiga ölerna tillbaka i den stora kylväskan. De brukar ju få flaskjäsa i rumstemperatur, men tänkte det var värt att testa det med en kylklamp så de kunde lagras i lite lägre temperatur än just rumstemperatur. Kollade morgonen efter och första natten verkade ha varit i ungefär 15 grader. Så får se om det påverkar kolsyra och/eller smak något.

Direkt vid flaskning så tog jag ut lite av ölen för mätning av alkoholhalt. Det blev starkare denna gång! Ölen landade i slutändan på 7,9%. Det är den starkaste ölen jag gjort hittills.

Men när man ändå tagit ut lite så måste man ju få fusksmaka. Så som vanligt kolsyresatte jag lite öl i sifonen. Blir väldigt starkt kolsyrat, vilket inte ger en så fantastisk munkänsla, men man kunde får ett hum om hur den kommer smaka i alla fall och det kändes definitivt lovande…